Очаква се днес съдът да произнесе присъдите за убийството на бившия футболист Боби Райнов.

На 4 юли 2010 година на границата между "Факултета" и "Овча купел" тълпа от поне 50-ина цигани, въоръжени с брадви, колове и вили, нападна трима българи в двора на къщата им и закла 25-годишния Боби Райнов.

Случаят с клането на Боби остава неизяснен и до момента. Много въпроси, нула отговори. И така е още от злополучната нощ преди две лета, когато бившият футболист отива в къщата на свой приятел, за да му помогне срещу самонастанилите се в съседство неитегрирани наши сънародници.

Боби бил повикан от приятеля си Кристиян в дома му на ул. "Барите". С баща му Краси имали проблем с циганите, които си хвърляли боклуците до оградата им.

Конфликтът между домакина Кристиян и един от съседите, Славчо Димитров, заради боклуците се развихрил, когато при поредния спор циганинът го ударил, Кристиян се ядосал и почнал да събира помощ.

Той извикал Борислав, като му казал: "Ти няма да се биеш, само ще стоиш зад мен." Докато се уговаряли как Славчо да бъде наказан обаче, Трайко (един от задържаните за убийството, б.р.) и брат му се спречкали с Борислав. Така се стигнало до сблъсъка, завършил със смъртта на младежа.

Ужасно е. Три живота съсипаха - моят, на баща му и на брат му. Няма справедливост, заяви опечалената майка две години по-късно.

По думите на Галя Райнова, полицията си е свършила работата - събрани са достатъчно доказателства, има ДНК-експертизи. Според нея в случая прокурор Бисер Кирилов е този, който не е направил необходимото, тъй като към момента няма наказани за зверското убийство.

Първоначално белезниците щракнаха на ръцете на 29-годишния Славчо Димитров, който обаче впоследствие се обеси. По-късно се появиха и нови трима заподозрени като съучастници - Траян Г. (19 г.), Трайко Филипов (39 г.) и Здравко З. (30 г.).

Всичките те са криминално проявени с дълги досиета в районното - предимно за кражби, грабеж и за нанасяне на телесни повреди. Преди година те са пуснати под „домашен арест."

Райнова обясни, че миналата година е прочела обвинителния акт. Обаче съдия Костадинка Костадинова, на която е разпределено делото, уведомила семейството, че го връща на прокуратурата, тъй като в него има допуснати множество грешки - объркани са членове от Наказателния кодекс, няма конкретизация на действията и „не можели да гадаят какво е искал да напише прокурорът."

За мен това е шокиращо. Не вярвам на това, което пишеше в писмото. Не съм очаквала подобно нещо от Бисер Кирилов, това нещо е недопустимо. Той не е новоизлюпен прокурор, заяви през сълзи почернената майка. Според нея ходът на делото умишлено се бави: „С тази корупция, очевидно е, че другата страна има интерес."

Райнова останала шокирана и от прочетеното в обвинителната теза. Циганче свидетелства как един от задържаните - Трайко, е извикал „Влизайте вътре и го убивайте!".

Жената останала потресена и когато прочела редовете, в които е описано как детето й е паднало в огромната локва кръв, а последните му думи били „Кажи им да спрат да ме бият, защото умирам."

Припомняме, според очевидци съвсем наблизо до къщата е имало две патрулки с полицаи, които обаче се "въздържали" от намеса в конфликта. По думите на аверите на убитото момче, Боби е убит жестоко, насечен многократно с брадва, а медицинският екип се е забавил повече от 40 минути.