Висшият съдебен съвет ще обсъди след два дни критериите за избор на административни ръководители на Органите на съдебната власт.
През лятото предстои да бъдат избрани над 300 ръководители на съдилища и прокуратури.

Припомняме, миналата седмица председателят на ВАС Константин Пенчев предупреди, че няма ясни критерии. Както беше правил е преди, той предложи съдии да бъдат уволнявани при подозрения в корупция.

От партия Българска нова демокрация искат Висшият съдебен съвет публично да оповести и да публикува в интернет критериите за назначаване. Освен това също публични да бъдат и мотивите за отхвърлените кандидатури.

Според Елеонора Николова от „Единна демократична партия" по този начин процедурата ще е по-прозрачна и това ще е гаранция за избора на магистратите, още повече че гласуването за магистратите е тайно.

„Ако тези хора не са с ясен морал, висок професионализъм, така че да наложат своя стил на работа, ние много трудно бихме могли да проведем операция „чисти ръце" в Българи", коментира Николова и допълни, че „много са забогателите магистратите - много си купиха хотели, а някои съвсем спокойно могат да отворят и агенция за недвижими имоти.