скопиеПредседателят на асоциацията на българите в Македония РАДКО Владимир Панков препоръча на страната ни да „изтъргува" правилно позициите си в отношенията със западната си съседка.

Крайно време е България да си преразгледа политиката спрямо Македония като защити българските граждани там", каза Панков. Неговата препоръка е ако Македония иска подкрепа от България, да й бъде поставено условието, че ще я получи, само ако се отнася добре към българите там.

Панков каза, че асоциацията очаква българският парламент да излезе с резолюция, осъждаща македонизма и съобщи, че на 10 юни 2010г. асоциацията е изпратила писмо до председателя на парламента Цецка Цачева с такова искане.

Той каза, че РАДКО е излязла с призив българите в Македония да не участват в изборите там, тъй като и управляващите, и опозицията са македонисти. „За нас няма значение кой е на власт", каза Владимир Панков.

По въпроса за името на Македония, той каза че според асоциацията, териториално име, като например Вардарска Македония е приемливо.