Над 250 души от „Напоителни системи", чието търпение вече се е изчерпало, тръгнаха за помощ към „екзотичния министър Симеон Дянков". Работници от цялата страна се изсипаха на протестно шествие в София с искане да им бъдат изплатени дължимите заплати.
Към 31 октомври дружеството не е изплатило възнаграждение в размер на 1,847 млн. лева.

„Ние искаме нашият екзотичен министър да спре да се гаври и подиграва с народа", коментира Любка Михайлова от Плевен пред news.bg и добави: „Ние не сме някаква схема за източване и пране на пари, ние полагаме отговорен труд".
Тя призова най-после да започне да се спазва законодателството в България. По думите й земеделие без напояване не става: „Господин Дянков не знам откъде яде домати".

Голяма част от недоволните работници се бяха окичили със снимки на финансовия министър, които най-отдолу имаха надпис: „Той мрази народа си". Те носеха и множество плакати в подкрепа на своите искания: „Дянков - Плевен ти казва: Нашето е кауза, твоето - инат"; „Дянков - ние заработихме твоето, искаме си нашето"; „Да запазим специалистите в напояването"; „Няма да плащаме за чуждите грешки с нашите пенсии"; „Пари за превенция, а не за последствия".

Имаше и плакати с лика на Симеон Дянков и надпис отдолу „Предупреждаваме ви: вашето оцеляване не влиза в сметките на политиците".

Протестиращите работници се оплакаха, че им е омръзнало да ги прехвърлят от министерство в министерство, от преписка в преписка. По думите им вече са се уморили да алармират обществото, да сигнализират различните видове власти за последствията от водената недалновидна политика в бранша от всички управляващи.

„Отводняването и напояването са изключително важни за успешното развитие на селското стопанство. Това е било приоритет на младата българска държава през 20-те години на миналия век, когато е разработена системата, а днес, във време на борба с климатичните промени и засушавания, е разграден двор.", коментираха браншовиците.

Те изтъкнаха, че хидромелиоративните съоръжения, изградени през 60-70 години на миналия век са в окаяно състояние, а напоителната и наводнителната мрежа е разбита, което води не само до големи загуби на вода, но крие и опасности за земеделската земя и населението. По думите им язовирите са потенциално опасни, а работниците и служителите са демотивирани като квалифицираните специалисти масово напускат.

Затова стотиците работници са дошли в София, за да настояват за пореден път да им бъдат изплатени заплатите, както и дължимите средства за опазване от вредното въздействие на водите от 2011 година в размер на 2,4 млн. лева. Служителите си искат извършените за това разходи през настоящата година в размер на 4,5 млн. лева и за охрана на язовирите - 800 хил. лева.

Те настояват да се предвидят целеви средства за ремонт и нормална експлоатация на хидромелиоративните съоръжения в бюджета за следващата година в размер на 13 млн. лева. „Създалата се критична ситуация не търпи отлагане и решаването на тези проблеми изисква неотложни и спешни мерки, обсъдени и приети на правителствено ниво", коментираха участниците в митинга.

За 12 часа е насрочена среща на 10-ина техни „делегати" с финансовия министър. Част от работниците обаче са скептични, че ще постигнат някакъв резултат, защото „ситият на гладния не вярва".