Забавянето на реакциите срещу болестта „син език", която удари жестоко през лятото животновъдния ни сектор, е по вина на Министерски съвет при кабинета „Орешарски".

Това стана ясно от думите на директора на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов.

Той обори твърденията в някои медии, че БАБХ е проспала с два месеца появата на заболяването, което коства живота на няколко хиляди стопански животни.

По доклад първото споменаване за случаи е в Гърция в края на месец май. Болестта е регистрирана у нас на 4 юли за пръв път. През цялото време от момента на обявяване на болестта до появата й у нас е правен постоянен мониторинг на южната ни граница. За този период болестта не е проникнала в България. Наложихме предпазна зона, дезинфенции, кризисният щаб по мое разпореждане въведе девет мерки, обясни Моллов.

По думите му забавянето в реакциите е било с половин месец и е дошло от министрите на Пламен Орешарски. Поискахме 800 хиляди лева за упражняване на набелязаните от нас мерки на 15 юли, МС ни отпусна едва половината сума - 450 хиляди лева, на 31 юли, обяви Моллов.

Той бе категоричен, че е крайно време да се създаде гаранционен фонд, който да разполага с поне два-три милиона лева за реакция при подобни ситуации, за да не се пропуска критичният момент за действие с подобно повторно чакане за отпускане на пари от Министерски съвет.

В момента се опитваме да поискаме 100-процентно възстановяване на стойността на ваксините от Европейския съюз, заяви още шефът на БАБХ. Вероятно е ЕК да вземе такова решение. За момента МС е одобрил с решение да предплати 50% от стойността, които трябва после да се възстановят от ЕК. Става въпрос за близо 2 милиона лева.

Според Моллов не може да се твърди, че липсата на ваксина в момента на установяване на болестта е изиграла решаваща роля за разпространението на синия език. Този у нас е от серотип 4, като серотипите са общо 24 на брой и никой не държи големи количества от ваксина за всеки един тип, тоест така или иначе ваксините е трябвало да се поръчват при установяване на заболяването. Синият език се разпространявал у нас с близо 80 километра в час, сметнаха от БАБХ.