Поредица от вторични трусове, локализирани около епицентъра на силното земетресение в Китай, бяха регистрирани днес, предаде АП.

Затрупани са много превозни средства, прекъснат е достъпа до много пострадали селища в централната част на Китай. В други засегнати от земетресението зони все още има оцелели, които са прекарали повече от 92 часа под отломките.

Общественото недоволство расте заради стотиците премазани от срутените училищата деца при земетресението в понеделник.

Повече от 4 дни след земетресението до пострадалите области беше допуснат и първият чуждестранен спасителен екип.

Това е първият случай, когато Пекин приема чужди спасители. Информационната агенция Синхуа съобщи, че поредицата от вторични трусове е достигнала магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер в централната част на провинция Сечуан.

Президентът Ху Дзинтао за първи път е посетил най-пострадалата зона и е събрал екип от близо 130,000 войници и полицаи, които да се включат в общата спасителна операция.

По-рано днес китайското Министерство на земята и ресурсите предупреди за силни валежи през следващите няколко дни.

Предупреждението е, че обилните дъждове, прогнозирани от метеоролозите, могат да доведат до нови свлачищаслед опустошителното земетресение, което отне хиляди животи.

Министерството е издало заповеди за незабавни действия от страна на отговорните институции в застрашените зони да осигурят безопасността на спасителните екипи.

Свличанията вече блокираха не само пътища, но също реки, които са образували нови езера.

Държавната комисия за възстановяване и развитие е отпуснала спешно53 милиона йени (4.9 млн. евро) за възстановяване на водоизточниците в района.

Най-малко една язовирна стена се е скъсала по време на земетресението, което ще предизвика спад на нивото на водата и липса на питейна вода.

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите в провинция Сечуан е достигнал 21 500 души.