Френският президент Никола Саркози и американският президент Барак Обама са постигнали споразумение за това как командната функция на НАТО да бъде използвана за подпомагане на коалицията в Либия.

Това предава АФП, позовавайки се на изявление на френското президентство. Двамата президенти са разговаряли по телефона и са постигнали съгласие за начина на прилагане на командната структура, като в президентското изявление не се съобщават повече подробности.

Франция предлага на партньорите си за Либия да се създаде структура за политическо ръководство на военните операциите на коалицията .

Това обяви френският първи дипломат Ален Жупе. Целта е интервенцията в Либия да се ограничи във времето, обясни министърът, цитиран от Ройтерс. Изхождайки от това политическо ръководство, под егидата на френския министър на отбраната, ще използваме, разбира се, и ресурсите за планиране и интервенция на НАТО.

От тази гледна точка нещата са съвсем ясни, отбеляза той. За нас тази операция е на първо място желана от ООН операция, тя се ръководи от коалиция на страни членки, не всички от които членуват в НАТО. Следователно това не е операция на НАТО, макар че тя би трябвало да може да разчита на военните средства за планиране и интервенция на алианса, изтъкна Жупе.

НАТО реши да предприеме операция по прилагане на оръжейното ембарго срещу Либия, това се посочва в изявление на генералния секретар на организацията Андерс Фог Расмусен.