Няма незаконни секции в Турция. Това увери говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов, цитиран от БиТиВи. Той обясни, че комисията е направила техническа грешка през август и е изместила таблица с един ред. Това обаче е коригирано с друго решение. Томов изрази надежда, че Върховният административен съд (ВАС) ще забележи тази техническа грешка и ще отмени решението си за заличаване на осем секции в Турция. Той смята, че по този начин привидният спор ще бъде решен.

Припомняме, миналата седмица Върховният административен съдии заличи осем секции в Турция след жалба на "Патриотичния фронт", но ЦИК отказа да се съобрази с решението, като заяви, че съдиите са се позовали на старо решение.

Цветозар Томов е на мнение, че секциите в Турция не са изключително много. На предните парламентарните избори те са били 38 на сто от всички секции в чужбина. На тези парламентарни избори те са малко над 31 на сто спрямо всички. Има увеличение на всички избирателни места в чужбина, обясни Томов.

Говорителят на ЦИК подчерта, че технически е невъзможно да се организира добре работата в една секция, когато в нея отиват толкова много гласоподаватели. Това е и причината да има толкова много секции извън страната.

Цветозар Томов смята, че партиите, които сега имат претенции за избирателните секции в чужбина, са можели да избегнат съмненията, ако са били по-активни в определянето на секционните избирателни комисии в чужбина. Той подчерта, че комисията няма как да бъде навсякъде с екипа си от 20 души, като за нормалното и честно провеждане на изборите трябва да се грижат дипломатическите и консулски представителства.

Не е отворена нито една секция на базата на хиляди заявления изпратени от един IP адрес", подчерта Цветозар Томов. Той каза, че е възможно в този случай да става въпрос за изборна измама, но е работа на органите на реда да проверят това.