Има „тревожна ескалация" на руските военни действия в Сирия, след като Москва драматично разшири въздушната си кампания. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Агенция „Франс прес".

„В Сирия видяхме тревожна ескалация на руските военни действия. Ние ще оценим последните събития и техните последствия за сигурността на Алианса", заяви Столтенберг, отивайки на срещата на министрите на отбраната от НАТО. Сирийската криза ще е основна нейна тема.

Столтенберг заяви, че той е загрижен относно използването на крилати ракети от страна на Русия, както и въздушните удари.

Членът на НАТО Турция заяви, че напоследък руски самолети са нарушили въздушното й пространство.

НАТО е готов да изпрати войски в Турция, за да защитят своя съюзник от заплахите по южния му фланг, обяви още ръководителят на Алианса.

„НАТО е готов и способен да защити всички свои съюзници, включително Турция, от всякакви заплахи", посочи Йенс Столтенберг.

НАТО вече отговори чрез увеличаване на капацитета си, способността си, подготовката за разполагане на сили, включително на юг, включително Турция", каза той. Столтенберг допълни, че руските въздушни удари и крилати ракети били причини за безпокойство.

Генералният секретар на НАТО призова Москва да спре да подкрепя лидера на Сирия Башар ал-Асад.

Шефът на НАТО каза още, че Алиансът ще продължи да финансира афганистанските сили за сигурност, но не е взето решение за войските на НАТО в страната.