Русия представи нова генерация боен танк, наречен "Армата Т-14", в навечерието на тържествата за Деня на победата на 9 май.

Танкът е сред няколкото нови оръжейни системи, които ще бъдат показани на военния парад на Червения площад по случай победата на съветските и съюзническите сили над нацистка Германия през 1945 г.

Руското военно министерство публикува снимки на новата военна техника, направени по време на репетиция.

Повечето западни лидери няма да отидат в Москва за Деня на победата заради кризата в Украйна, отбелязва БиБиСи. Бившите съюзници на Русия във Втората световна война - Великобритания, Франция и САЩ, ще бъдат изпъкващите отсъстващи от събитието. Спектакълът на Червения площад се очаква да бъде най-големият военен парад, който се е провеждал някога.

Танкът "Армата" има безпилотна оръдейна кула и 125-милиметрово оръдие с гладка вътрешност, което може да изстрелва управляеми ракети, както и снаряди.

Екипажът от двама души има по-добра защита от тази на съществуващите руски танкове. ТВ Звезда, която е на руското военно министерство, посочи, че шасито на танка е приспособимо като платформа за други оръжейни системи.

"Армата" също така можел да се „превърне в напълно роботизирано бойно превозно средство".

Компютърните технологии, скоростта и маневреността на новия танк се твърди, че са много по-добри от тези на танковете Т-90, сегашната опора на руската армия.

Русия планира да произведе около 2300 танка "Армата", започвайки през 2020 г., за да замени танковете от съветската епоха.