„ГЕРБ се отказа от въвеждането на данък лукс", обяви в кулоарите на парламента председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя поясни, че предложението на финансовото министерство за налагане на такъв данък за имотите над 300 000 лева не е основателно.

Критерият за определяне на луксозен имот е стойността или данъчната оценка, а сумата от 300 000 лева показва, че на този критерий отговарят само 5 700 в цялата страна.
Тя добави, че повечето от тях са на юридически лица, вероятно хотели, производствени и търговски помещения и много малко са жилищните сгради на физически лица.

„Обезсмисля се въвеждането на такъв данък, тъй като няма да има фискален ефект, а и администрирането от страна на общините е сериозно действие и изисква сериозна подготовка", посочи още Стоянова.

Тя каза, че парламентарната група на ГЕРБ е препоръчала да не се въвежда от финансовото министерство мярката и това е възприето.

По отношение на данъка върху скъпите автомобили Менда Стоянова коментира, че и сега има висока скала за облагане и тя ще остане. Стоянова е категорична, че данък лукс върху хотели и търговски обекти е неоснователно да се налага. Би трябвало това да стане по отношение на вилни и жилищни имоти.

Със 114 гласа „за" и 43 „против" депутатите приеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване  за 2011 г.
Още...

Помолена да коментира акцията на НАП с хеликоптера и новото становище на ГЕРБ да не се налага данък лукс Стоянова заяви, че това са различни теми.

„Акцията на НАП с хеликоптера е друга идея, а незаконни сгради, които изобщо не са декларирани и за които не само не е плащан местен данък, а вероятно е и теглено ДДС", изтъкна Стоянова и настоя да не се смесват двете теми.

Думите на Стоянова потвърждават факта, че на заседанието на депутатите от ГЕРБ, продължило до късно снощи, идеята е била сериозно разкритикувана.

По-късно, в кулоарите на НС, министър Дянков обяви, че действително Министерство на финансите няма да внесе предложението за данък лукс.

Той посочи, че са обсъдени всички плюсове и минуси. В крайна сметка минусите са повече от плюсовете, следователно не си заслужава това да се прави, заяви финансист номер едно.

Все пак ние сме дясно правителство, а десните правителства не вдигат данъци, аргументира се той и допълни - от тази гледна точка мисля, че решението е правилно.

Изчислено е още, че приходите от данък лукс за скъпите коли и луксозните жилища ще са горе-долу около шест милиона лева. Не си заслужава, категоричен бе Дянков.