В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, американският държавен секретар Джон Кери го е уверил отново в американската подкрепа за сигурността на страната му, предаде "Ройтерс", като цитира изявление на Държавния департамент на САЩ.

Основна обсъждана тема е била ядрената програма на Иран. Както е известно, Тел Авив не одобри сделката на Техеран и Шесторката, защото я счита като начин да отпаднат сакциите, а Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Вашингтон обаче вярва в победата на дипломацията в този случай и смята, че условията в споразумението са такива, че могат да гарантират спазването му. Американският президент Барак Обама и Кери дори предупредиха републиканците в Конгреса да не блокират сделката, защото друга такава възможност няма да има.

Двамата са се обединили около настояването Иран да бъде контролиран и да се спират всякакви опити за дестабилизиране на региона. Ислямската република бе критикувана от други държави в региона заради подкрепата си за йеменските бунтовници хуси.

Сирия и воената подкрепа на Русия за Дамаск също са били обсъдени.