Габрово е най-добрият град за правене на бизнес. Това стана ясно от класацията „Местни условия за правене на бизнес" 2011 г., изготвена от Института за пазарна икономика (ИПИ), която беше представена на пресконференция.

Припомняме, че в първото издание на класацията  от 2009 г. първенец бе Търговище, а Габрово беше на трета позиция.

На второ и трето място се нареждат Русе и Сливен, каза Петър Ганев от ИПИ. Класацията включва всички 28 области в България, като София е на първо място по икономически индикатори, но сериозно изостава по административно обслужване и ниво на местните данъци, което й отрежда незавидната 12 позиция.

Класацията е изготвена на базата на десет индикатора, като по индикатор електронно управление на първо място е Велико Търново, а последната позиция се заема от Силистра.

Най-малка е корупцията в Монтана, а най-често от даване на рушвети се оплакват в Кърджали.

София е номер едно по ниво на заетост с процент 57,4% а по този индикатор на последно място се нарежда Видин с ниво на заетост от 35%.

Работната заплата в София е най-голяма, като на година общата заплата достига 10 000 лв. На последната 28-ма позиция се намира Видин, където годината работна заплата е само около 5000 лв. Средно за страната годишната работна заплата е 6 112 лв.

Столицата е първенец и по индикатора образование, като цели 46% от работещите са с висше образование, като най-нисък е този показател в Благоевград - 14%, а средно за страната е 25,5%.

За периода 2007-2009 г. областите с най-голям ръст на чуждестранните преки инвестиции са Сливен, Смолян, Габрово, Ямбол, Добрич, Монтана, Пазарджик, Русе с ръст повече от два пъти.

Със спад на инвестициите са Силистра, Видин, Хасково, Стара Загора, Шумен, Велико Търново и Кърджали.

Пет от тях са след 20-тото място в общата класация.

Индексът "Местни условия за правене на бизнес" 2011 г. се издава за втора година и има за цел да изследва различията в бизнес средата на местни ниво и да посочи къде в Българя най-лесно се прави бизнес.

Големите градове са в средата на класирането главно заради високите данъци, голямата корупция и пропуските в административното обслужване, коментира Зорница Славова от ИПИ. Тя посочи, че първенецът в общата класация - Габрово, няма първо място по нито един индикатор, но в същото време е сред челниците по всички показатели, което му отрежда и лидерска позиция. На последното 28-о място в класацията е Кърджали.

Изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова коментира, че като общините в България се съревновават за създаването на добри условия за бизнес и въпреки че не могат сами да определят голяма част от данъците си успяват да предложат добри условия за правене на бизнес.

Костадинова каза още, че общините продължават да разчитат условно на трансферите от държавата, а събирането на местните данъци и такси е на втора позиция.