Бунтовниците в Сирия обещаха да разгромят силите на президента Башар Асад до половин година.

Командването на въстаническата Свободна сирийска армия обещава в течение на следващите шест месеца да разгромят силите на президента Асад, ако Западът обезпечи бунтовниците с необходимото оръжие и тренировъчна подготовка, заяви генерал Салим Идрис, цитиран от РИА Новости.

По думите му, този въпрос зависи до голяма степен от поддръжката, която ще им бъде оказана.

Ако възможностите ни са малки, войната може да продължи дълго време. Ако обаче разполагаме с необходимото оръжие и получим необходимата подготовка, аз мисля, че до шест месеца можем да свалим режим, смята още Идрис.

Той призна, че не разполага с информация за това какви оръжия може да получат от САЩ: „Ние се нуждаем от  различни оръжия", заяви още той, уточнявайки че каквито и да са оръжията те няма да представляват заплаха за съседите им.

Само преди няколко дни американските власти открито заявиха, че възнамеряват да подпомогнат в това отношение сирийските бунтовниците.

Барак Обама за първи път официално одобри директната доставка на оръжие за сирийските опозиционери. Държавният глава е взел това решение, след като от президентската администрация са достигнали до заключението, че сирийските сили под лидерството на Башар Асад, са използвали химическо оръжие.