Руският президент Владимир Путин обяви, че планът за международен контрол над химическите оръжия в Сирия ще работи само ако САЩ отхвърлят инициативата за използване на сила, съобщи Ройтерс.

Русия се надява, че Сирия ще се съгласи за контрол над техните химически оръжия и за тяхното унищожаване, както и да се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия, заяви Путин пред журналисти.

"Разбира се, това ще проработи и ще има смисъл единствено, ако САЩ и подкрепящите ги държави се откажат от употребата на военна сила. - коментира държавният глава пред RT. - Защото е трудно да накараш Сирия (или която и да е друга държава) едностранно да го направи, след като замисляш военна операция срещу нея".

Той заяви още, че предложението Дамаск да постави под контрол химическите си оръжия е подробно обсъдено от експерти и политици. Той и американският му колега Барак Обама също обсъдиха и тази възможност на срещата си в рамките на Г20 в Санкт Петербург миналата седмица.

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери са инструктирани да работят по реализирането на тази идея.

По-рано днес Русия отхвърли френската проекторезолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, в която се споменава Глава 7 от Устава на ООН, позволяваща военна интервенция.

Франция ще приеме руското предложение, ако бъдат изпълнени тези три условия:

1. Башар Асад трябва незабавно да предаде местата с химическия арсенал под международен контрол и да позволи да бъде унищожен;
2. Тази операция трябва да се осъществи на основата на обвързваща от Съвета за сигурност на ООН резолюция в рамките на кратък период и да има тежки последствия, ако той не изпълни ангажиментите си;
3. Тези, които са отговорни за химическата атака на 21 август не трябва да остават ненаказани. Въпросът следователно трябва да бъде отнесен към Международния наказателен съд.

Резолюцията включва пет точки:
1. ООН осъжда извършеното на 21 август „от сирийския режим" „химическо клане";
2. Сирийският режим трябва да „извади на светлина" програмата си за химически оръжия без отлагане, като се постави под международен контрол и се унищожи;
3. Сирия трябва да изпълни процедурата за допускане на пълно инспектиране на химическите оръжия и трябва да се присъедини към Конвенцията за химически оръжия;
4. Ще има сериозни последствия, ако тези задължения се нарушат;
5. „Авторите" на химическите атаки от 21 август трябва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд.