Прокуратурата на САЩ предяви на 1 американец и 5 иранци обвинения в нарушаване на търговското ембарго и продажба на Иран на технологии, които Ислямската република е използвала за изстрелване на спътник през 2005 г. от територията на Русия.

Това съобщава АП.

49-годишният Надер Моданло, американец от ирански произход и петимата му предполагаеми сподвижници са обвинени в създаването на фиктивни компании за продажба на Иран на технологии и оборудване, заобикаляйки ембаргото. Според данни на прокуратурата по тази схема са били сключени сделки на стойност 10 млн. долара.

Иран започна да разработва собствена космическа програма през 2003 г. Първият спътник иранска разработка е изведен в орбита през декември 2009г. В следващите години Иран възнамерява да изстреля още 5-6 спътника. Техеран дори планира до 2021 г. да изведе човек в космоса.

САЩ и ЕС предполагат, че под прикритието на космическата си програма Иран се занимава с разработка на балистични ракети. В тази връзка западните държави забраниха вноса на спътникови и други космически техннологии в Иран.