Специалният пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари отхвърли предложението на Русия за продължаване на преговорите между сръбските власти и албанското самоуправление за бъдещия статут на провинцията, предаде агенция Ройтерс.

Според Ахтисаари до продължаване на разговорите между двете страни не може да се стигне, поради тяхното изчерпване.

Руският външен министър Сергей Лавров призова в събота за провеждане на още един кръг от разговори, които бяха прекратени от Ахтисаари на 10 март. Руският първи дипломат излезе даже с предложение за назначаване на нов специален пратеник, ако финландският бивш президент смята, че е направил всичко по силите си за решаване на кризата между Белград и Прищина.

Миналата събота Ахтисаари обяви края на сръбско-албанските преговори, които за 14 месеца не намериха компромисно решение, и в четвъртък изпрати плана си на ООН, за да може окончателното решение за Косово да бъде взето от Съвета за сигурност.

Съветът за сигурност ще започне обсъждането на окончателното предложение за уреждане на статута на Косово, изготвено от специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари на 26 март.

Планът на Ахтисаари предлага контролирана независимост за провинцията, въпреки че самата дума независимост не се появява изрично в доклада му. Според Лавров решението на финландския дипломат е било прибързано и преговорите трябва да продължат, докато се намери решение, приемливо и за двете страни.

Междувременно в телевизионно обръщение по повод 3-годишнината от предизвиканото от албанци насилие в Косово сръбският премиер Войслав Кощуница коментира пред държавната сръбска телевизия, че проектът за независимо Косово "се основава изцяло на насилие, заплахи и постоянно етническо прочистване на сърбите и неалбанците".