Нови сблъсъци избухнаха между демонстранти и полицейски служители в гръцката столица Атина по време на 24-часовата стачка. Сблъсъците са станали ред сградата на парламента. Наложило се е полицията да използва сълзотворен газ, тъй като група младежи са замервали униформените с камъни.

На този етап обаче няма данни за пострадали хора. Не се съобщава и за задържани.

В рамките на 24-часовата стачка в центъра на гръцката столица се проведе масов протест, организиран от профсъюзите на държавния и частния сектор. Отделна демонстрация имаше и от страна на комунистите.

По данни на полицията по-голямата част от протестните демонстрации са преминали мирно.

Заради стачката опустя и столичното летище. Затворени са държавните учреждения, училищата и университетите. Съпричастни са и повечето държавни медии.

Ние ясно заявихме протеста си срещу политиката, която реализира правителството, както и срещу шантажа на „Тройката", се посочва в изявление на профсъюза GSEE, който обединява стотици хиляди служители в частния сектор.

Припомняме, кредиторите на Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ ще забавят отпускането на 6-ия транш за страната в размер на 8 милиарда евро докъм ноември месец. Според тях са необходими допълнителни съкращения за изпълнението на съгласуваните по-рано параметри на бюджета. Във връзка с изпълнението на договореностите с „Тройката", гръцките власти обявиха нови съкращения на заплати и пенсии и изпратиха в „трудов резерв" 30 хиляди държавни служители, които впоследствие ще бъдат уволнени или пенсионирани.