Част от държавния архив на България ще бъде публикуван в Уикипедия. Това обяви на пресконференция доц. Мартин Иванов - председател на Държавна агенция „Архиви" (ДАА).

По думите му целта е съдържанието на българската Уикипедия да бъде обогатено с различни факти, данни и снимков материал от архивите на страната. Архивите вече няма да бъдат само по старите и празни стелажи, а напротив - ще станат част от дигиталния 21 век, обяви Иванов.

Сред първите нови неща, които можем да открием в Уикипедия, ще са протоколите на Политбюро, полицейските досиета на Тодор Живков, списъци на загиналите по време на Балканските войни, данни за Националната опера и Балет.

Иванов изтъкна, че ДАА е първата официална институция в България, която започва партньорство с Уикипедия. Българският архив е и петият в света след САЩ, Великобритания, Норвегия и Холандия, който публикува данни в Уикипедия.
За това вече е информиран създателят на Уикипедия Джими Уейлс.

Националният архивист на САЩ Дейвид Ферио пък е поел ангажимент да изпрати американски експерти у нас. „Целим българските статии в Уикипедия да не са само „мъничета", а по-качествени и пълни", обясни още Иванов.

Пред медиите той нагледно показа как статията за ген. Георги Вазов в Уикипедия лесно може да бъде допълнена с липсващата снимка на изтъкнатия ни военачалник и брат на народния поет Иван Вазов.

Приоритет на проекта е модернизация на архивите и достигането им до по-широк кръг на потребителите благодарение на модерните технологии. Надяваме се, че Държавната агенция архиви ще е първата е-агенция в страната, допълни той.

За нас е много важно поколението, което никога не е влизало в нашите офлайн читални, да разбере, че най-важните свидетелства за историята се съхраняват тук в архивите и да може да ги достига много по-лесно, каза още доц. Иванов.

ДАА ще даде свободен достъп до всичките си документи, които са над 100 линейни километри, до всичките си близо 100 000 дигитални образи и снимки, обяви още той, пояснявайки, че архивът на Агенцията ще бъде публикуван постепенно он-лайн.

Разбира се не всички документи от държавния архив ще бъдат публикувани в Уикипедия. Място там ще намерят само онези, за които има напълно изяснени авторски права. За обогатяването на българската Уикипедия ще се грижат някои от българските уикипедианти.

За момента те са петима и ще работят напълно безвъзмездно. Една от тях е Илиана Славова - редактор в news.bg. Тя беше категорична, че става въпрос не толкова за национален архив и данни, колкото за национална памет. Илияна обясни, че от всяка архивна единица, към която има интерес, ще се прави подбор.

„Понякога много ценни неща са заровени много дълбоко и не могат да бъдат открити така лесно", заяви Илиана Славова.
Тя беше категорична, че подборът на информацията ще бъде двустранен процес. Статиите в Уикипедия ще бъдат обогатявани от една страна на база интереса на самите уикипедианти или на останалите читатели, които могат лесно да се свързват с тях и от друга - от самия държавен архив, който ще подава сигнали за интересни теми на уикипедиантите.

Българската уикипедия, макар че е част от световен проект, е и национален. Заедно с Държавния архив ние имаме обща мисия и това е Националната памет, а нейното опазване не е спонтанен процес. Тя не може да бъде поддържана будна от само себе си, това е въпрос на общо усилие, което ние сме готови да направим, посочи тя. Ние сме готови да откликнем на всяко интересно нещо, което ни подава Националният архив, отбеляза Илиана Славова.