За новата 2015 година лидерът на ДПС Лютви Местан си пожелава управление без ксенофоби и без морален абсолютизъм.
В тези две понятия той влага образите на Патриотичния фронт и на Реформаторския блок.

В ефира на Дарик той обяви, че тези две неща образуват един здрав съюз, който е воденичният камък на шията на премиера Бойко Борисов. С него аз не бих прогнозирал успешно управление, предрече Местан.

Ако Борисов като субект на властта не проумее необходимостта да се отърве от ПФ, управлението му е обречено на провал. Предсрочен вот през 2015 ще е по-скоро необходимото решение на ценностната криза. Готови сме да подкрепим правителство с ясен евроатлантически профил без участие в кабинет, категоричен е ДПС лидерът.

Имаме сериозен принос страната да тръгне по пътя на предсрочните парламентарни избори. Дадохме не често срещан пример за това как една политическа сила, може да жертва власт в името на публичния интерес. Искахме страната да върви към стабилизиране, това беше година на политически катаклизми и имаше нужда от успокояване на обществената енергия, похвали действията на собствената си формация Местан.

Със съжаление той констатира, че днес нито едно от онези принципни положения, за които са се договорили партиите на консултациите при президента Росен Плевнелиев, не се изпълнява.

Първо, казахме, че вървим към вот в името на политическа стабилност - не смятам, че днес се радваме на такава. Нямаше да се връщаме към отречени модели на управление, тоест безпринципните коалиции - днес ни управлява ценностно несъвместима коалиция. Последните изяви на Валери Симеонов и на министри от РБ говорят, че те са си лика-прилика в обвинението на цял един етнос. Оказва се, че ксенофобията не е само за ПФ, там много мощно газят и РБ, недоволен е водачът на третите по сила в парламента. Според него ДПС избира да бъде модерна и отговорна опозиция в тази парламентарна среда.

Не остана подмината и темата с КТБ, като по нея Местан определи за обидно елементарно обяснението на случилото се с кавга на Делян Пеевски с Цветан Василев. Законът, с който настояваме да падне банковата тайна за ключовите политически фигури, е нашият отговор на тези обвинения. Искам да стане ясно кой стои в основата на КТБ, има ли политици - ако те са от ДПС, ще понесат отговорността си, зарече се Местан. Той не пропусна да вметне, че може би единственият председател на партия, който не е виждал лично Цветан Василев.

По отношение на бившия втори в ДПС Христо Бисеров, който се разследва за финансови измами, Местан гарантира, че е научил фактите едва от прессъобщението на прокуратурата. Не можем да носим отговорност за решенията му. Бяхме изненадани, направихме опит да си го обясним.
Показателно в реакцията ни беше, че нямаше и намек за разпъване на политически чадър, подчерта ДПС лидерът. Той поиска да узнае от разследването дали въпросните далавери с пари са били преди или след идването му в ДПС от СДС, където бил втория човек след Иван Костов.