Турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че неговото правителство е готово да оттегли спорния законопроект, който намалява съдебната власт при определени условия, съобщи „Франс прес".

Ако опозицията е съгласна с конституционните промени, уреждащи този въпрос (съдебната система), ние ще замразим предложението и ако е необходимо ще спрем вкарването му в пленарна зала", каза Ердоган пред своята партия в парламента.

Не е ясно точно какви конституционни поправки са включени.

Преди ден президентът Гюл се намеси лично в опит да спре възникването на криза по отношение на законодателните изменения. Той провежда разговори с политически лидери, включително премиерът.

Правосъдният министър Бекир Боздаг ще се срещне с опозиционните партии днес, което според турския премиер би било „влиятелно" за разрешаването на спора.

Според законопроектът на управляващата Партия на справедливостта и развитието, правителството иска да има повече правомощия при назначаването на съдии и прокурори.

Независим правосъден орган смята, че предложенията на правителството са неконституционни.

Ердоган и кабинетът му се опитва да прокарат тези мерки след възникналия през декември 2013 година корупционен скандал по високите етажи на властта в страната.

Преди няколко дни турски политици си размениха удари и се замеряха с бутилки вода по време на дебат за назначаването на съдии и прокурори.