За втори път в рамките на седмица името на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров е спрягано за възможен кандидат на предстоящите президентски избори.

След като преди дни журналистката Илиана Беновска „предложи" на вота да участва кандидат-президентската двойка - професорът по социология Елка Тодорова и вице доц. Алексей Петров, днес бившата барета сам изяви подобна готовност.
Той обаче отиде и по-далеч, обявявайки, цитиран от Дарик, че е готов да се кандидатира за президент на страната.

Припомняме, Беновска, която е учредител на Движение „Гражданско действие - европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива" - ЕКИПА, сочено за близко до Петров, лансира на 4 ноември идеята за включването му в президентския вот.

Днес, на среща с плевенски медии - от града, където беше учредено и сдружението в негова защита, той заяви: Състезанието си заслужава, особено ако в него се включи и Бойко Борисов.

За пореден път бившата барета изрази и подкрепата си за инициативата на Ред, законност и справедливост за приемане на нова Конституция.
Според него тя ще даде нов тласък, нови идеи и ще постави точка на изтощителния преход. Друга задача пред новия Основен закон, по думите му, е да ограничи намесата на държавата в икономиката

Алексей Петров изтъкна, че в РЗС има хора, с които би работил в екип и затова, ако издигнат кандидатурата му, ще се включи в президентската надпревара.

Бившата барета обяви още, че в килията си е начертал схема на истинския „Октопод" и е написал имена. Това са бивши и настоящи служители на службите, които според него работят заедно и определят политиката на България.

Въпреки президентските амбиции на бившата барета, вероятността той да бъде наследникът на Георги Първанов е доста малка, имайки предвид готвените промени в Избирателния кодекс.

Съгласно него „за президент и вицепрезидент на републиката може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който няма друго гражданство, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и е живял последните пет години в страната".

Тъй като Петров в момента се намира под домашен арест заради разследването около групата на Октоподите и ако това се запази до президентските избори след година, той няма да има право по силата на закона да се кандидатира за президентския пост.