Москва оглави класацията на най-недружелюбните градове в света, според американското списание Travel+Leisure, съобщи Интерфакс. На трето място е Санкт-Петербург.

Класацията е съставена на базата на отзива на 200 хил. Читатели, които се опитали да охарактеризират 226 градове по различни параметри.

Редакцията отбелязва, че в Москва се намират уникални забележителности и тя има самобитни културни традиции. Само московчани са изключително равнодушни и не бързат да се отзоват на помощ на чужденците. Като недостатък на руската столица изданието посочва и натоварените пътища и лошата кухня.

Санкт-Петербург е на трето място в класацията на недружелюбни градове. Туристите са разочаровани от срещите си с местните. При това, пътешествениците отбелязват архитектурата на града, особено Мариинския театър, Зимния дворец и храм "Възкресение Христово", чийто буквален превод е "Спасител на кръвта".

Между Москва и Петербург е Атлантик Сити в щата Ню Джърси, известен с игралните заведения. Туристите отбелязват, че местните жители се отнасят грубо към гостите.

В рейтинга на недружелюбните се оказа и американския съименник на Санкт Петербург в щата Флорида, така също и Ню Йорк, Лос Анджелис, Вашингтон, Лас Вегас, Бостън. Освен това, в рейтинга е и Франкфурт на Майн, Ница, Кан, Монте Карло, Лион, Марсел и Милано.

Рейтингът на дружелюбните градове е оглавен от ирландския Голуей, на второ място е американския Чарлстън, на трето - Дъблин. На 11-то място е Кейптаун, който дълго време се смяташе за опасен за туристи.

Американското списание Travel+Leisure е най-тиражното издание за пътешественици, с над пет милиона читатели. Журналът излиза от 1937 година.