В Санкт-Петербург бе направена е ексхумация на последният руски цар Николай  Втори и съпругата му Александра, съобщи ТАСС. Поводът за днешното изследване бяха намерени останки, за които се предполагаше, че са на царевича Алексей и на княгиня Мария.

Следственият комитет на Руската федерация е възобновил разследването по наказателното дело за разстрела на членовете на Руското императорско семейство Романови, съобщи официалният представител на ведомството Владимир Маркин, предаде Лайф нюз. Ру.

Разследването обхваща и лицата от тяхната свита. Наказателното дело е образувано през 1993 година във връзка с разкриването на масов гроб в околностите на Екатеринбург. В хода на идентификацията на останките следователите стигнали до извода, че те принадлежат на разстреляните в нощта на 16 срещу 17 юли 1918 година членове на царското семейство.

Те са бившият руски император Николай Втори, императрица Александра Романова и децата им - великите княгини Олга, Татяна и Анастасия, а също и лица от тяхната свита.

През 1998 година наказателното дело бе прекратено във връзка със смъртта на извършителите на престъплението. През 2007 година са открити останките на царевич Алексей и великата княгиня Мария. През 2015 година по молба на Руската православна църква е създадена междуведомствена работна група за тяхното изследване и погребение.

Работната група изказа предложения за проведени допълнителни идентификации на изследванията на обектите, по-рано недостъпни за следствието.

"Те са останките на сестрата на императрица Александра Фьодоровна Романова - великата княгиня Елисавета Фьодоровна, които се намират в Йерусалим. Следователите проверяват и следи от кръвта на дядото на император Николай Втори - император Александър Втори, загинал в терористичен акт през 1891 година, която е съхранена в мундира му.

За това е необходима ексхумация на останките на император Николай Втори и императрица Александра Фьодоровна в Петропавловския събор в град Санкт Петербург", подчерта Маркин.

По думите му, в задачата на следствието влиза изучаване на архивните материали, открити след 2011 г. и свързани с "белогвардейското" следствие, проведено през 1918-24 година, а така също и съдбата на веществените доказателства по данните на наказателното дело.

Цялото семейство Романови заедно с личния им лекар и трима прислужници са застреляни през юни 1918 година. Екзекуцията се извършва без съдебен процес. Телата им са обезобразени, за да не бъдат разпознати и хвърлени в общ гроб. Останките им са открити през 1991 г., идентифицирани с ДНК анализ и погребани с държавни почести през 1998 година.