Политиците да не сочат само съдебната власт, а да поемат и своята отговорност по отношение на писаното в поредния доклад на Европейската комисия. Това настояване отправи обвинител номер едно Сотир Цацаров, след като преди борени дни европейският мониторинг излезе с нови критики и препоръки.

Аз не живея с мисълта, че позитивите спрямо прокуратурата в доклада изчерпват ролята на прокуратурата. Аз съм доволен от тях, защото те означават обективност не само на ЕК, а и оценка по достойнство на работата на колегите, защото те са прокуратурата, не аз, коментира по отношение на собствения си ресор Цацаров.

Все пак той остана критичен, като изтъкна, че този мониторингов доклад не е насочен само към органите на съдебната власт и не е редно „останалите само да коментират от трибуната".

Съдебната власт няма да заработи по-добре само на базата на вътрешни промени - на нея й трябва адекватен инструментариум - той е не толкова формален НПК, окончателно решене на въпроса, свързан с ГДБОП, ДАНС, МВР, преминаване на служби от-до и обратно, решаване на въпроси с разкриване на банкова тайна, разпали се прокурор номер едно.

Стана ясно, че от множество месеци прокуратурата предлага единен регистър на банковите сметки към БНБ, защото сега губи месеци и месеци при разследване на дела, които изискват разкриване на банкова тайна.

В Европа се случват такива събития, а ние дори не мислим и нямаме концепция за антитерористично законодателство, продължи с критиките към политиците главният прокурор.

Той не пропусна да се възмути и от това, че съдебните процеси се развиват на втора, трета инстанция, а подсъдимите „са на Малдивите, на Карибите".

Това не може да продължава повече. Аз бих посочил с пръст и онези, които създават ситуацията, не само да се сочи съдебната власт.

Дайте веднъж да свършим нещо както трябва. Препоръките в доклада да се прочетат два пъти и всеки да поеме своята отговорност. Не бягам от моята отговорност, знам колко от проблемите са мухлясали в моята градина, призова Цацаров политическата класа.