В бургаската многопрофилна болница "Бургасмед" е започнал работа мнимият старозагорски кардиолог д-р Иван Вуцов. От болницата са потвърдили по телефона информацията пред кореспондентката на БНР в Стара Загора.

Припомняме, в Софийския районен съд образуваха частно наказателно дело срещу д-р Иван Вуцов от Стара Загора, заради фалшивата му диплома като кардиолог. В продължение на 20 години лекарят е упражнявал специалността, дори е завеждал отделение по кардиология в университетската болница в Стара Загора.

Служителката на бургаското лечебно заведение е потвърдила, че д-р Вуцов работи при тях от около месец. Той е назначен на трудов договор като специалист по вътрешни болести в спешното приемно отделение на МБАЛ "Бургасмед", както и в медицински център "Бургасмед", а не като кардиолог.

Управителят на МБАЛ „Бургасмед" д-р Динчо Генев обяснява, че д-р Вуцов е назначен на 1 октомври тази година, като това е сторено въз основа на признатата му специализация по вътрешни болести, а не по кардиология. Генев коментира, че доколкото е информиран във връзка с оспорването на специалността на Вуцов по кардиология се води производство, но все още няма присъда по делото, нито са му отнети лекарските права.

Д-р Динчо Генев е категоричен, че ако правата на д-р Иван Вуцов бъдат отнети, той ще бъде освободен от бургаската болница, тъй като няма да бъде правоспособен. Дотогава от лечебното заведение нямат основание да оспорват правата му на медик и на специалист по вътрешни болести. Генев още веднъж уточни, че Вуцов работи в управляваното от него лечебно заведение, но като специалист с официално призната специализация по вътрешни болести, която той нямал информация да е оспорвана от компетентните органи.

Миналия месец главният секретар на здравното министерство проф. Пламен Кенаров заяви, че ведомството ще поиска от БЛС да отнеме правата на Вуцов. Шефът на централната етична комисия д-р Петър Загорчев твърди, че не получавал от Министерство на здравеопазването писмо с подобно искане.

Тъй като Регионалната здравна инспекция отказва да заличи д-р Вуцов от регистрите си, той продължава да има частна практика като кардиолог. По случая отказва да се произнесе и Районната колегия на БЛС в Стара Загора.