От Американските централи изпратиха съобщение, че ще заплатят дължимото към Мини Марица Изток след като получат от Националната електрическа компания (НЕК) дължимото към тях, съобщиха от ЕЙ И ЕС България.

"След като ЕЙ И ЕС България получи пълното плащане на просрочените задължения от НЕК, които към момента са в размер на около 500 милиона лева, ще покрие веднага задълженията си към Мини Марица Изток, които в момента възлизат на приблизително 60 милиона лева". Това заяви изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет.

Той подчерта, че конструктивният диалог между българските власти и ЕЙ И ЕС е бил решаващ за постигане на споразумението. "Този резултат подкрепя усилията на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции в националната икономика", се казва в съобщението.

Припомняме, на 14 август ЕЙ И ЕС България подписа споразумение за промяна в дългосрочния договор за изкупуване на енергия с НЕК. Според документа, намаляването на цената за разполагаемост с 14 процента ще влезе в сила, след като на Марица бъдат изплатени всички просрочени задължения.

Това ще спести на НЕК около 50 милиона лева годишно или общо 550 милиона лева за останалата част от срока на договора за изкупуване, който изтича през 2026 година.