Отварят социален кабинет за безплатни дентални услуги за хората в неравностойно финансово положение.
Това съобщи председателят на Съюза на българските зъболекари д-р Венцислав Стоев.

Инициативата се осъществява съвместно с Червения кръст и Столична община като пациентите ще се подбират от списъците на Министерството на труда и социалната политика.

Стоев използва случая да обяви и тазгодишния носител на наградата Св. Аполония за зъболекар на годината. С отличието бе награден д-р Анатолий Кънев, практикуващ още от 1989 година.
Кънев разказа, че вече има собствена клиника, като е собственик и на издателска къща Гутенберг.

Той сподели, че зъболекарите в България имат и друго лице зад бялата престилка и за пример даде своето участие в националните походи по маршрута на Ботевата чета и на първия мюсюлманин, вдигнал въстание срещу Османската империя.

От името на Съюза на българските зъболекари Кънев обяви, че денталните специалисти не са само изпълнители на директиви и здравни услуги, а са част от гражданското общество и желаят да допринесат за развитието му.

Стана ясно, че страната ни има най-много зъболекари на глава на населението в целия ЕС.

Председателят на СБЗ използва възможността да разкаже, че от съюза са установили и самоличността на първия български дипломиран зъболекар.
Това д-р Михаил Елмазов, роден през 1859 г. в Стара Загора. Той е основател на зъболекарското образование у нас и на съюза на българските зъболекари.
Завършил е в Киев, като е известно, че е бил осъден на смърт от правителството на Стамболов.

От съюза на зъболекарите планират да поставят паметна плоча на 1 юли тази година в родния град на Елмазов, с което да почетат приноса му.