Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи се оплака от непряка дискриминация. От СФСМВР са подали жалба до Комисията по защита от дискриминация, като утре се очаква второто й заседание по сигнала.

Производството пред КЗД е образувано поради незаплащане в МВР на нощен труд, труда на празнични дни, както и времето на разположение и е в резултат на неспазване препоръките на омбудсмана на България да се обезпечи нормативно плащането на тези компенсации. Жалбата е срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

От полицейския синдикат посочват, че първото заседание на комисията е било проведено на 19 март 2012г. и на него двете страни - МВР и СФСМВР са приели да пристъпят към споразумение и на следващо заседание да бъдат представени договореностите, които  са постигнали.

До такова обаче не се е стигнало, защото вътрешното министерство е отказало да се срещне с представители на СФСМВР и да обсъди казуса с неплащането на компенсации.

На делото на 4 юни 2012г., именно поради липса на споразумение, КЗД ще продължи процедурата и ще изготви становище по жалбата на СФСМВР за непряка дискриминация.

Припомняме, в края на май организацията обяви, че не е съгласна с част от новите правила за служебно поведение на работещите в системата на вътрешните работи и отново отправи критики към вицепремиера.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата полицейска синдикална организация в страната. Основана е през февруари 2009  година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 7 000 служители на МВР - както държавни служители, така й лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.