Около 1.30 часа тази нощ кандидатът за общински съветник на партия "Ред, законност и справедливост" в София полковник Илия Милушев е извикан за справка в 5-то РПУ, заяви за News.bg председателят на столичната организация на РЗС Александър Димитров.
По думите му след като Милушев отива за справка в районното, той е бил задържан.

Цяла нощ Димитров, Емил Василев и Георги Стоянов чакат пред 5 РПУ и се опитват да разберат защо е задържан съпартиецът им. По думите на Димитров срещу Илия Милушев няма нищо, което да налага задържането му. Това е едно огромно нарушение, категоричен е Александър Димитров. От РЗС вече са изпратили сигнал до прокуратурата за случая.

След дългото чакане, малко преди 12 часа, Атанас Семов нахлу в кабинета на шефа на 5 РПУ, следван от Емил Василев. Малко след това Милушев е бил освободен без всякакви обяснения.

Пред очакващите го медии той разказа, че снощи му се обадили от 5 РПУ и му казали, че го викат уж за 10 минути да даде обяснение. Той изрично попитал дали ще му трябва адвокат, но служителите на управлението му казали, че няма да му трябва такъв.
След като дал показания, той тъкмо решил че може да си ходи, когато му иззели лаптоп, флашка, GSM и лични вещи.
Така и не стана ясно защо е трябвало да прекара вечерта в полицейското управление.

Атанас Семов, който до около 14.00 ч. разговаря с представители на ОССЕ пред 5 РПУ обясни, че като кандидат за общински съветник Илия Милушев се ползва с имунитет. Семов посочи, че когато снощи от РЗС дошли пред полицейското управление им казали, че няма задържан техен човек.
Стана ясно още, че Милушев е дошъл доброволно. Операцията срещу него се водела от отдел "Икономически престъпления" на 5 РПУ.

По думите на Атанас Семов наблюдателите на ОССЕ останали изумени от подобен политически натиск да се задържат кандидат-общинари и да се разпитват симпатизанти и застъпници на политическа сила.

От Милушев са иззети данните на застъпници на РЗС. Димитров каза още, че застъпници на РЗС са прозвънявани от оперативни работници на 5 РПУ с фамилии Георгиев и Андонов. Застъпниците на консерваторите са привиквани за обяснение в същото полицейско управление.
Към момента са привикани над 100 застъпници на РЗС.

„Обадиха ми се 13 човека до момента", посочи по-рано Александър Димитров. Докато той и колегите му чакат Илия Милушев да бъде освободен в 5-то РПУ са дошли двама застъпници на РЗС, но Димитров ги е спрял да дават обяснение. Това е грубо посегателство над закона, категоричен е Димитров.

Потърсени за коментар относно информацията за привиквани застъпници на РЗС оперативните работници Георгиев и Андонов отказаха да дадат обяснение пред News.bg.

Междувременно от пресцентъра на МВР съобщиха, че мъжът е задържан във връзка с жалба, подадена в полицията от столичанка.
Тя обяснила, че мъжът й е предложил лист, в който трябвало да попълни данните на петима души, желаещи да гласуват за кандидати за определена от него партия. Мизата за това била 300 лева.
Оставил й е телефонен номер за връзка. Случаят се изяснява от столичното Пето РУП.

Според кандидат-общинаря обаче той предложил на жената да му бъде застъпничка срещу съответно заплащане.

Истината е, че Илия Милушев бе в първата редица, когато протестирахме пред МВР преди 15 дни, обясни така Семов среднощния арест.

Той посочи също така, че вчера е правен опит да бъде арестуван кандидатът на РЗС за кмет на Ловешконото село Александрово, нахлувано е в дома му и за изземвани негови вещи без прокурорско постановление. Има голяма вероятност изборния процес да бъде компрометиран изцяло, смята Семов.
Когато РЗС се заеме с някого няма минаване между капките, категоричен бе той и за пример посочи, че консерваторите успяха да касират изборите в Турция преди години.