Изпълнителните директори на КТБ бяха призовани в следствието за сравняване на почерците им, съобщи НоваТВ.

„Взеха образец от почерка ми", обясни при напускане на следствието Георги Христов, един от отстранените от ръководството на КТБ.  „Дистанционният надзор е всекидневен. Над 50 вида справки се правят, които се засичат. Ако нещо е манипулирано се хваща информацията. Банката беше с най-добрите ликвидни буфери в цялата система", каза още той.

„Това не е скандал. Това е атака. Това е война. Как управителят на БНБ Иван Искров успя да намери всички политически сили и за един уикенд да ги събере с правителството и да решат сходен проблем, а две седмици не намери време да предложи какъвто и да е вариант за КТБ", коментира Георги Христов.

Христов, цитиран от БГНЕС, заяви, че е бил призован по телефона и не е бил разпитван.

С обаждане бил призован и друг от отстранените директори на банката - Илиан Зафиров. Той беше категоричен, че КТБ може да бъде оздравена. Според него, не е късно, защото реално погледнато просрочията са само 12%. "Тази дупка от 4 млрд. не знам откъде я изкопаха", заяви Зафиров.

Зафиров каза, че дупката била предопределена още през юни или юли, когато е имало изказване за дупка от 3,5 млрд. лева. Той коментира, че методиката, по която е работено за доклада, който излезе, е доста широка. И така в нея може да влязат "и дракони и зайци". Така че зависи как ще се прилага, каза той.

На въпрос дали смята, че заданието е нарочно такова, че да се намери дупка в КТБ, той припомни, че те са изнесли някои факти, които мисли, че подкрепят тази теза. Той отказа да дава оценка на шефа на БНБ Иван Искров.

"Има кой да му даде оценка, който го назначава, той ще му даде оценка", коментира Зафиров. Отказа да каже имена на ВИП-клиенти и каза, че всички клиенти са им ВИП. Зафиров добави, че над 90% от информацията, която излиза по медиите, не е особено точна. Той опроверга тезата за безлимитни кредитни карти, каза, че такова нещо няма в природата.

Зафиров подчерта, че и банков надзор се е правел регулярно. Дистанционният надзор е ежедневен. Той е категоричен, че ако нещо е манипулирано при този надзор, се хваща. Зафиров подчерта, че КТБ е била с най-добрите ликвидни буфери и за пример даде това, че банката е издържала при големия процент тегления на привлечени средства. За него в банковия надзор на БНБ работят добри професионалисти, които си вършат добре работата, а сега се опитват да ги обвинят, че не са наблюдавали банката достатъчно внимателно, въпреки че това е правено. "И искат под този претекст да оневинят бездействията и действията на останалите участници в тази история", каза още Зафиров.