Британската нефтена компания BP заяви, че ще извърши проверка на налягането на кладенеца, от който изтекоха 4.9 милионa барела петрол в Мексиканския залив, за да се увери, че излетият цимент го е запечатал окончателно.

Пробата ще бъде последната стъпка към обявяването на кладенеца за "мъртъв", след като потъването на взривила се нефтена платформа na 22 април доведе до теч, предизвикал най-големия петролен разлив в американската история.

Припомняме, в началото на август BP изля цимент в кладенеца Макондо, но прецени, че трябва да налее още цимент през спомагателен кладенец, за да го запечата окончателно.

В петък компанията изливаше цимент в продължение на седем часа, а вчера изчакваше той да се втвърди напълно, преди да извърши окончателната проба.

BP загуби 40% от пазарната си стойност от 22 април, когато след експлозия на платформа край бреговете на Луизиана бяха убити 11 души. Инцидентът причини най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Ежедневно във водата се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на BP.