Специализирана в кражби от банкови институции група, известна като "люлинската",  е задържана тази нощ в Кюстендил. Задържането е резултат от продължителната и съвместна работа на служители от ГД "Криминална полиция", СДВР и ОДМВР - Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Групата е ползвала много добра техническа екипировка и комуникационна връзка. Проучвателно пребиваване на територията на Кюстендил те направили преди около месец и половина.

Избраната от тях банкова институция била проучена като възможности за проникване, за заглушаване на охранителните системи, както и откъм необходимост от техника за разрушаване на стени, решетки и прегради.

Пет екипа на ОДМВР-Кюстендил са наблюдавали приготовленията на място два дена - те започнали да рушат стена на мазе в жилищна сграда, която граничи с банковата институция, като нощем изнасяли тухлите в пътни чанти.

Тази нощ, когато включили в действие и техниката (устройствата за рязане и охлаждане) полицейските екипи при перфектна координация ги задържали в периметър от около 50 м в района на банката в Кюстендил.

Задържани са 7 души. 30-годишният член на престъпната група е действащ инспектор в Криминална полиция в столичното Трето РУМВР. Другият задържан - 34-годишен мъж, е известен на полицията с противозаконни деяния и бил задържан преди време на територията на Варненска област с 60 хил. лв. и техника за заглушаване.

Другите арестувани са съответно на 36 г.; на 43-годишна възраст и двама мъже на 35-годишна възраст, като единият от тях е известен като майстор на домовите кражби и в момента изтърпява пробационно наказание, осъждан е. В престъпната група има и бивш служител на правосъдното ведомство.

До Кюстендил групата се придвижила с два автомобила "Мицубиши" и "Ауди". Седмината са задържани за 24 часа в ареста на РУМВР - Кюстендил, от тях са иззети голяма сума пари, радиостанции, електроника, устройства за рязане и охлаждане.

Работата по случая продължава, образувано е следствено дело в Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура - Кюстендил. Не са нанесени щети на клиентите на банката, институцията е оказала пълно съдействие на служителите на реда при провеждането на полицейските им действия, уточняват още от областната дирекция.