"Движение България на гражданите" получава подкрепа за членство в ЕНП и незабавно пристъпва към подаване на документите. Това обяви лидерът на партията Меглена Кунева пред bTV и допълни: "Срещата ни с председателя на Европейската народна партия г-н Жозеф Дол беше изключително ползотворна".

По време на срещата й с Дол в Брюксел, двамата са обсъдили и ситуацията около сформирането на следващото българско правителство. Кунева е получила уверение, че ако България сформира дясно-центристки кабинет, ще получи силна подкрепа от ЕНП.

Меглена Кунева потвърди и нагласата на Реформаторския блок, обявена днес сутринта от Божидар Лукарски, че до седмица ще има правителство.

Европейските ни партньори очакват от България да излъчи стабилен кабинет и да даде категоричен сигнал за политическа стабилност. България има проблем с репутацията и силно правителство би успокоило очакванията на инвеститорите, добави още по телефона от Брюксел Меглена Кунева.

Тя допълни, че е получила подкрепа от ЕНП за идеята на Реформаторския блок за обвързване на правосъдието и икономиката, за решителна съдебна реформа и въвеждане на ясни правила в обществените поръчки и инфраструктурните проекти.

Кунева коментира и вчерашната среща между лидерите на Реформаторския блок и ГЕРБ, която за изненада на медии и общество, се проведе във вечерните часове, без предварително да бъде обявена.
По думите й не става дума за никакви "кози пътеки". Ръководствата на двете формации се срещнали в последния момент, защото рано сутринта днес Кунева трябвало да замине за Брюксел, където ще остане до събота, и няма да може да присъства на бъдещи разговори. Затова петимата лидери на Реформаторския блок се събрахме и решихме да се срещнем с ръководството на ГЕРБ, обясни тя. Кунева потвърди, че обществеността и медиите са свидетели на всеки етап на преговорите на РБ с ГЕРБ и тази прозрачност ще продължи.