"Европейският интерес, а това означава и българският, диктува Турция да запази своята европейска перспектива. Тъкмо перспективата за членство в ЕС е най-силният мотор на реформите."

Това заяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова при откриването в столицата на международната конференция "Сценариите за (не)присъединяването на Турция към ЕС: перспективи и последици", организирана от Институт "Отворено общество" - София.

Министър Грънчарова изтъкна, че България е заинтересована да има стабилен и демократичен съсед, който с членството си би могъл да даде ново измерение на ЕС.
Същевременно тя посочи, че за да може членството да стане реалност, Турция трябва да реши всички спорни въпроси със съседните си държави и да даде тласък на реформите.

Конференцията си поставя за цел да отговори на три основни въпроса: готов ли е ЕС да приеме Турция за свой член; какви са алтернативите пред Анкара в случай, че членството й бъде отхвърлено и какво е състоянието на българския дебат по темата.

Георги Стойчев, изпълнителен директор на "Отворено общество" изтъкна, че според социологическо изследване на института общественото мнение в България по въпроса за турското членство в ЕС е разделено поравно "за", "против" и "не мога да преценя".

През втория ден на международната конференция участниците дискутират различните гледни точки при формирането на българската позиция по темата.

Като новоприсъединила се държава към Европейския съюз България от една страна е изправена пред отговорността да се включи в европейския дебат за по-нататъшното разширяване на съюза и да формира своя позиция относно евентуалното присъединяването на Турция.

В същото време, наличието на обща граница с Турция и турски етнос с трайно политическо представителство в България, допълнително увеличава значимостта на този дебат за българското общество.