Мигрантите, които пристигат във Виена от Унгария, няма да бъдат проверявани или регистрирани и могат да продължат пътуването си из цяла Европа. Това обяви началникът на полицията в австрийската столица, след като друга вълна от пътуващи на запад пътници се качиха на влакове от съседна Унгария.

Голям брой от хората пристигат от страни във война или бедност, особено Сирия. Те изправят Европа пред най-голямата бежанска криза от Втората Световна война насам. Много от тях минават през Унгария и Австрия на път за Германия.

Австрийският железопътен оператор съобщи, че редица влакове са напуснали Будапеща и са се отправили към град Шопрон, който е близо до австрийската граница. Те ще отправят към Виена чрез регионални железопътни линии. Не се движат влакове между Будапеща и Виена, за разлика от вторник, когато мигрантите се качваха на влаковете с надежда, че ще стигнат до Германия и отвъд.

„Това, което ние със сигурност не можем да направим, е да проверим всички тези хора, които идват, да установим тяхната самоличност или дори да ги арестуваме. Ние не можем да направим това и нямаме планове да го правим", заяви пред журналисти началникът на виенската полиция.

Запитан дали на мигрантите ще бъде позволено да продължат пътя си, той отговори: „Да, разбира се, ние ще осигурим всичко, няма въпрос за това. Той допълни, че няма цел да се връщат хора.

Доброволци чакат на основните жп гари във Виена, за да снабдят пристигащите мигранти с храна и вода.

Междувременно унгарската полиция спря първия влак, който потегли от Будапеща за град Шопрон, близо до австрийската граница. Служителите на реда са казали на мигрантите да слязат в град Бикче, където Унгария има приемателен център.

Всички останали пътници са били качени на друг влак.

Мигрантите, показващи се през прозорците на влака, крещели „Не лагер, не лагер". Около 50 полицейски служители били разположени около влака.

Един вагон е бил изпразнен от полицията. Други пет вагона, пълни с мигранти, все още стоят на гарата.