Италианският премиер Силвио Берлускони, който позволи участието на Рим в натовската операция срещу Либия, се бои от отмъщение от страна на либийския полковник, съобщава РИА Новости.

Моят живот е в опасност и за съжаление не само моя, но и живота на моите деца. Аз знам от достоверни източници, че Кадафи е наредил да бъда убит. Това заявява италианският министър-председател пред Corriere della Sera. Той обаче не споменава кои са източниците, издали намеренията на Муамар Кадафи.

По думите на Берлускони полковникът приема италианската намеса в операцията като предателство. Той отбелязва и че преди Кадафи е бил „най-добрия му приятел, а сега е най-големия му враг."

Италия се присъедини към въздушните военни действия на НАТО в Либия след телефонен разговор между италианския премиер Силвио Берлускони и американския президент Барак Обама.

Малко след това либийският полковник заплаши, че ще пренесе войната в Италия. "Между нас и Италия войната е открита. Моят приятел Силвио Берлускони извърши престъпление, като разреши италианските бомбардировки. Извършва се опит за налагане на нов италиански колониализъм", заяви Кадафи.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.