Основните политици, спрягани от редиците на френските социалисти за кандидат-президент, се изправят един срещу друг. Франсоа Оланд и Мартин Обри ще се борят на балотаж на първичните избори на левите.

Социолозите дават на екслидера на социалистите Оланд близо 40%, а на настоящия първи секретар на главната опозиционна сила във Франция Мартин Обри - 31%.

За  пръв път всеки поддръжник на социалистическата партия би могъл да даде своя глас за фаворита си, който да се изправи срещу Саркози, отбелязва БиБиСи. Условието е да заплати такса от едно евро и да подпише декларация, че признава ценностите на социалистите. Очаква се във вота, който да излъчи и кандидата на френските леви, да участват между два и три милиона избиратели.

Който и да е победителят на първичните избори сред социалистите, със сигурност има сериозни шансове да спечели и президентските избори през 2012 г. Въпреки че до момента настоящият президент Никола Саркози не е обявявал публично, че ще се кандидатира отново, амбициите му за втори мандат са повече от категорични, припомнят агенциите.

На изборите днес решаваща ще е по-скоро личната харизма на двамата кандидати. Кандидатпрезидентските програми и на Оланд, и на Обри са аналогични и се базират на няколко основния обещания, измежду които създаването на 300 000 работни места за младите, намаляване на пенсионната възраст на 60 години и др.

Припомняме, за основен кандидат на френската социалистическа партия дълго време се спрягаше името на Доминик Строс-Кан.

Скандалът, породен от обвиненията към него за сексуално посегателство, последвалият арест и дело, както и оттеглянето му от ръководния пост в МВФ сложиха край на тази възможност.