Лекарят, който от 20 години работи като кардиолог без диплома, продължава дейността си, разкри разследване на БНР.

Д-р Иван Вуцов от Стара Загора, е работил като кардиолог с фалшива диплома. Потвърди го заместник-ректорът на Медицинската академия в София проф. Алексей Алексеев, който се закани да информира премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Районна прокуратура в София вече повдигна обвинение на д-р Вуцов. Институциите, призвани да приложат закона в Стара Загора, обаче, на практика не го правят. Това позволява на д-р Вуцов да продължава частната си лекарска практика като кардиолог и да приема пациенти. Сред тях има и такива, които са недоволни от неговата компетентност и лечение.

"Това е обида за цялото лекарско съсловие", коментира казусът д-р Петко Загорчев - председател  на Централната етична комисия на Българския лекарски съюз.

"Ние се самосезирахме по случая, познаваме го много добре, но за съжаление законът за съсловните организации, на базата на който е създаден уставът и нашият правилник, няма как да го нарушим.

Изрично е записано, че комисията по професионална етика се произнася само тогава, когато съответната регионална колегия мотивирано й възложи такава функция", заяви д-р Загорчев.

От Регионалната здравна инспекция в Стара Загора заявиха, че не могат да прекратят практиката му, ако няма присъда за умишлено престъпление. Д-р Златина Нанева обясни, че също следят казуса с голям интерес.

"Тогава, когато лицето е осъдено за умишлено престъпление или е лишено от правото да упражнява професия и дейност, ние автоматично ще пристъпим към това", каза д-р Нанева.

Проф. Алексеев от Медицинска академия заяви: "Много странни са изказванията, че Районната здравна инспекция е регистрирала болничните заведения и че няма регистър на специалистите. Д-р Златина Нанева твърди, че можели да отпишат при нарушения и престъпления. Как можеш да отпишеш някой, който не си го регистрирал", запита той.

"Здравната инспекция не може да регистрира за специалист лице, което го няма в заповедта на министъра, с която заповед той е включен в националния регистър и на специалистите.

Единствено само компетентен орган, който е Медицинският университет в София, може да каже има ли правоспособност или не. Университетът няколкократно е заявил и доказал с документи, че д-р Вуцов няма придобита специалност по Кардиология и той незаконно извършва частна дейност", каза професор Алексеев.