Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши цената на природния газ да бъде увеличена с 23.89% за четвъртото тримесечие на 2008 г.

С приетото днес решение стойността на "синьото гориво" от 1 октомври ще бъде 538,66 лв. за 1000 куб. м. без ДДС. Корекцията е с 103,86 лв. върху прилаганата в момента от "Булгаргаз" цена на "синьото гориво", която е 434.80 лв. за 1000 куб. м. без ДДС.

На открито заседание миналата седмица беше разгледано първоначалното предложение на експертите на регулатора за промяна с около 29% и бяха изслушани аргументите на газовото дружество.

По указания на членовете на комисията, работната група отново преразгледа възможностите за понижение на цената. Извършен беше допълнителен анализ на данните за покачването на курса на щатския долар, за промяната в цената на алтернативните горива на международните пазари, съобщиха от ДКЕВР.

Стойността на природния газ да скочи с 23,89% - след като ДКЕВР прие по-рано днес предложението на Консултативния съвет за тристранно сътрудничество.

Това стана ясно след заседанието на тристранката, ръководено от вицепремиера Емел Етем.

Според енергийния министър Петър Димитров при запазване на сегашните нива на долара и цената на нефта и нефтопродуктите - от 1 януари ще има следващо увеличение в размер на 21,4 %.

По този начин ако и второто увеличение стане факт "Булгаргаз" ще постигне своето.
Припомняме, че енергийното дружество искаше увеличение от 36,5 % на цената на природния газ.

Министър Димитров обеща, че ще има още една среща на националния съвет при която ще се обсъждат компенсаторите механизми насочени към населението - енергийни помощи на семействата, които употребяват газ или продукти на газ - тъй като цената на парното е пряко зависима от тази на природния газ.

Шефът на ДКЕВР Константин Шушулов посочи от своя страна, че има възможност цената на парното да скочи с повече от 12 %.

Синдикалистите от КТ Подкрепа и КНСБ, които също участваха в тристранката изразиха недоволството си от взетото решение.

Зам. шефът на КНСБ Иван Кокалов зави, че ще съди ДКЕВР, ако те приемат на днешното си заседание двукратното увеличение цената на природния газ.
Според него по този начин може да бъде спряно изпълнението на решението.

Константин Тренчев от КНСБ заяви, че от синдиката също не одобряват подобно увеличение.
 „Аз не възразявам срещу пазара, само че не съм убеден в аргументите, които ми дават - че това нещо (природният газ, бел.ред.) струва толкова", допълни още Тренчев.

Васил Велев, председателят на Асоцияциата на индустрилня капитал също присъства на Националния съвет.
След заседанието той коментира, че за него поетапното увеличаване на цената на природния газа е - „По-малката от двете злини„.

Велев допълни, че в момента цената на природния газ в България е значително по-ниска от тази във всички страни от региона и след увеличението пак ще остане по-ниска.

"Булгаргаз" да бъде задължен при интерес от друг доставчик да предоставя инфраструктурата си. За това ще настояват от НДСВ, съобщи Милен Велчев. Той каза, че ако е необходимо НДСВ ще предложи законодателни промени, но монополът на „Булгаргаз" трябва да падне по-скоро, смятат от "жълтата" партия.

Заради поскъпването на природния газ стойността на парното в страната може да скочи с 18-20%, смятат от синдикалните организации.

"Булгаргаз" предложи на ДКЕВР да утвърди цена на природния газ за четвъртото тримесечие в размер на 593,53 лв./хм3 без ДДС, (вкл. 19,73 лв./хм3 цена за пренос).

Увеличението от 158,73 лв.за 1000 куб. метра или 36,51% в сравнение с действащата цена от компанията мотивираха с по-високите стойности на алтернативните горива на международните пазари, както и с увеличението на курса на щатския долар средно с 6,32 на сто.

В драмата с поскъпването на природния газ бе въвлечен вчера и президентът Георги Първанов. Мисля, че министрите, депутатите и лично министър-председателят трябва да отговорят коректно и точно на българското общество, буквално в близките дни, откъде произтичат причините за скока в цената на природния газ.

Това коментира вчера в Пловдив Първанов по време на откриването на 64-ото издание на Международния технически панаир.