Около 5 млрд. долара е годишният търговски стокообмен между България и Турция. Той обаче може да бъде увеличен до 10 млрд. долара за кратък срок. Това обяви пред журналисти в Хасково след среща с ръководството на Областната администрация генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ, цитиран от БТА.

Според Акташ полза от увеличаването на стокообмена ще има за Хасковска област, която като най-близката област до Турция, ще спечели най-много от това.

Сред темите, които са били обсъждани на срещата, са били възможностите за привличане на нови инвестиции, както и развитието на взаимоотношенията в сферата на туризма.

След срещата областният управител Добри Беливанов подари на консула почетния знак на областната администрация и бутилка качествено вино от региона. Той от своя страна подари на хасковския губернатор ръчно изработена чиния.

В програмата на госта в Хасково са предвидени срещи с окръжния прокурор, с директора на Областната дирекция на МВР, с районния мюфтия и с бизнесмени от областния град. Той ще посети и културно-исторически обекти в района.