Актуализация на бюджета, която да променя бюджетните параметри, не се налага, заяви пред БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.
Припомняме, преди няколко дни и от финансовото ведомство отрекоха за актуализация.

Според Стоянова ако трябва да има истинска актуализация, тя би дошла от срив в приходите, който не би могъл да бъде компенсиран от намаление на разходите и  налага наистина коригиране на бюджетното салдо.

По думите й, ако парламентът направи това, поема задължението от инициирането на допълнителен дълг на държавата.

Тя изтъкна, че отрицателно бюджетно салдо означава, че се налага отнякъде да се вземе заем. Но данните от 31 юли не дават основание да се смята, че ще се наложи такава корекция, категорична е Менда Стоянова. Тя каза, че около 300 милиона лева са по-малко приходите от осигуровки, продължава да не бъде наваксана тази цифра.

Стоянова подчерта, че основното неизпълнение на бюджета идва именно от осигуровките. По думите й в момента бюджет 2012 се работи от министерството на финансите в разговори с останалите министерства и макроикономическите параметри са тези, които са заложени.

Тя посочи, че увеличаване на заплатите и пенсиите в бюджет 2012 е малко вероятно да има, защото едно евентуално размразяване на доходите трябва да се пречупи през призмата на икономическата ситуация.

„Засега икономическият растеж е по-нисък от този, който се очакваше и се следи разходите да бъдат съответстващи на приходите.