Гърци масово купуват печки на дърва, въглища или пелети от Турция. Производителите на такива печки от в градовете Кония, Кайсери, Истанбул са получили от гърците вече над 100 000 поръчки.

Гърците, също като нас, са прибягнали до тази мярка заради оскъпяването на природния газ и електричеството. Тъй като у нас също не се произвеждат подобни печки, ние също ги поръчваме от Турция.

Някои от купувачите отиват и си ги купуват направо от турския пазар като искат модели на турски печки като онези, които виждали в турските сериали, обясни търговец от Солун, цитиран от кореспондент на БНР в Турция.

В Гърция е регистрирано увеличено търсене на пелети, които са по-екологичо чисти в сравнение с въглищата. Гръцките търговци са поръчали близо 50 тона пелети от Турция.

Нарастването на потреблението за Гърция се очаква да повиши цените на дребно на турския пазар както на печките, така и на въглищата и дървата. Не се очаква, обаче, това повишение да засегне много турски граждани, които се отопляват предимно с природен газ.

Същевременно турският премиер Реджеп Тайип Ердоган вече предупреди, че ще бъде повишена цената на природния газ за домашно потребление, който енергоизточник е доста по-евтин в Турция в сравнение с електроенергията.