В обръщение към нацията руският президент Владимир Путин обяви Денят на победата за най-големият празник на страната.

„Шейсет и девет години отминаха от края на Великата отечествена война. Въпреки това 9-и май ще си остане нашият най-голям празник. Това е ден на националния триумф и националната гордост, ден на скръб и неувяхващи спомени”, каза пред събралото се множество държавният глава на федерацията.

Руски вицепремиер обяви "война на фашизма" на парад в Приднестровието
Още...

В компанията на премиера Дмитрий Медведев и членовете на генералния щаб на руската армия Путин заяви, че Денят на победата е триумф на непобедимата сила на патриотизма, показващ какво означава да бъдеш отдаден към родината и колко важно е да се бранят нейните интереси.

Участие в парада на Червения площад взеха над 11 хиляди военни, 151 единици бойна техника, както и 69 самолети и вертолети на Военно-въздушните сили.

Обръщайки се към ветераните, руският президент се зарече, че те никога няма да бъдат подведени.

Путин пристигна в Крим
Още...

Ще защитаваме Родината, славната й история, ще поставим над всичко службата на Отечеството. Така е било винаги в страната ни, така ще бъде и за в бъдеще, заявява още Владимир Путин.

По думите му, желязната воля на съветския народ, негово безстрашие и решителност спасиха Европа от робството.

Именно нашата страна натири нацистите в тяхната бърлога, постигна техния пълен и окончателен разгром - с цената на милиони жертви и страшни изпитания.

Ние винаги ще се грижим, подчерта Путин, за тази свещена, неувяхващата истина, няма да допуснем предателства и забвение на героите - всички, които, без да жалят себе си, съхраниха мира на планетата.

В допълнение към обичайната военна техника на парада - авиация, танкове, артилерия, ракетни установки и т.н. - по Червения площад премина автомобил със знамето на Кримската автономна република, присъединена към федерацията преди по-малко от два месеца.