bTV официално обвини Нова тв за „грубо неправомерно копиране на италианския формат Striscia la Notizia".

Това става по повод снощното излъчване на предаването „Господари на ефира" по нова. Преди време от bTV Media Group обявиха, че те са закупили ексклузивните права върху формата Striscia la Notizia и подготвят за излъчване предаването „Господарите".
От своя страна Нова отговориха, че продуцентите от Global Vision не правят предаването по лиценз на италианското Striscia La Notizia.

Марката "Господари на ефира" от самото раждане на предаването е валидно регистрирана на името на продуцента - Global Vision, от който Нова ТВ придобива правата върху бранда, заявиха още от Нова.

Излъчването на предаване със съдържание, което копира Striscia la Notizia, без уредени права с правоносителите, е безпрецедентно за медийната практика в България, особено, когато нарушението е извършено от национална медия, каквато е Нова телевизия, заявяват в същото време от БиТиВи.

Във връзка с гореописаното нарушение и нерегламентирано използване на чужди права, днес bTV Media Group отправи претенциите си към Нова телевизия по официален път, се казва още в изявлението.