Двойно по-малко СРС-та са използвани през първата половина на 2011 година в сравнение с миналата - от 7198 броят им е намалял на 3345 през тази година, посочват в доклад от прокуратурата.

В същото време се увеличават внесените в съда прокурорски актове, които са 22 819, а тенденцията е за нарастването им с 1000 на година.

Независимо от намалялата употреба на СРС-та, броят на осъдените, при които са използвани, се е увеличил почти двойно - от 58 на 110. Общо предадените на съд лица за първата половина на 2011 година пък са 27 998, като броят им се увеличава с над 1500 годишно.

Според анализа има нарастване на броя на осъдените и санкционирани лица за сметка на оправданите, които са само 2,3%.

С 6,5% са се увеличили и исканията на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража". Намалял обаче е процентът на уважените искания от съда - с малко повече от 2%, съобщава БиТиВи.

От прокуратурата обобщават, че цитираните данни говорят за повишена успеваемост в дейността й. От друга страна обаче, натовареността е проблем, който се задълбочава и пречи на прокурорите да се съсредоточат върху изпълнението на основните им функции.