Положението в Ирак и разрастващото се верско насилие е неприемливо както за мен, така и за обикновените иракчани, заяви американският президент Джордж Буш при представянето на новата си стратегия за намесата на САЩ в Ирак.

За целта той обяви изпращането на допълнителни 21 500 войници в Багдад и неспокойната провинция Анбар. Те имат за цел да помогнат да се сложи край на насилието, за да могат американците да се върнат у дома. 132 000 наброява контингента на САЩ в Ирак.

Буш обяви новата си стратегия в пряко тв предаване от Белия дом във Вашингтон. Малко необичайно обаче той говори от библиотеката, а не от Овалния кабинет.

Той обяви изпращането до месец в Багдад на 5 допълнителни бригади в подкрепа на започналата наскоро офанзива на иракските и американските части срещу бунтовниците. Друга бригада пък ще замине за провинция Анбар.

17 000 от тях ще бъдат разположени в Багдад, а 4 000 морски пехотинци ще бъдат дислоцирани в провинция Анбар.

„Ал Кайда" все още е силна в Ирак", предупреди Буш.

Три допълнителни бригади от иракската армия ще бъдат преместени също в иракската столица. Нов етап от плана за сигурност е отделяне на повече внимание за сигурността на иракското население, което даде много жертви при извършените до този момент терористични атентати.
За целта ще се използват предимно иракски сили, които се предвижда до края на ноември да поемат напълно контрола върху поддържането на реда и сигурността в страната.

САЩ ще разположат противоракетни системи "Пейтриът" в Близкия изток, обяви Буш.

Също така Буш обяви допълнителни 1 млрд.. долара в подкрепа на иракската икономика.

Коментатори окачествиха снощната реч на президента още преди той да я произнесе като своеобразен вододел на президентството му.

Според някои, цитирани от Си Ен Ен, новата стратегия наподобява агресивна ПР кампания. А това се дължи на факта, че снощната реч на Буш е вододел не само за кампанията в Ирак, но и за президентството му като цяло.

Американският президент Джордж Буш предупреди днес иракските политически лидери, че търпението на Вашингтон да води война има граници.

Ако иракското правителство не изпълни поетите ангажименти, то ще изгуби подкрепата на американския и иракския народ. Дошло е времето да се действа, каза още в речта си американският държавен глава.

Буш пое и лична отговорност за всички допуснати грешки в Ирак.

Демократите заявиха, че в речта си Буш е признал това, което знае цяла Америка: „Ние не печелим войната в Ирак".

Сенаторът Дик Дърбин заяви, че американците имат ясно послание и демократите ще продължат с натиска за изтегляне.

Япония и Южна Корея подкрепиха намерението на Буш да изпрати още войски в Ирак.