Граничните служби на Украйна забраниха на всички руски граждани от мъжки пол между 16 и 60 години да влизат в страната, предаде „Ройтерс”.
Забраната е в сила и за жителите на Автономна република Крим и град Севастопол, присъединени към Руската федерация преди месец. Тя започва да действа незабавно и се отнася за преминаването по суша, въздух и вода.

Руската държавна авиационна компания „Аерофлот” вече получи официално предупреждение да не допуска на борда на полети към Украйна граждани на федерацията, отговарящи на изискванията за ограничение.

Забрната няма да важи единствено в случаите, когато „руснаците в боеспособна възраст” пътуват заедно със семействата си, както и в случаите на документи, които свидетелстват за неотложна необходимост от пътуване в Украйна.

Граничните служби съобщиха, че всички, които се опитат да нарушат установените днес правила, ще бъдат задържани и експулсирани обратно в Русия.

Решението е пряко свързано със събитията на изток от последните седмици, при които стотици проруски сепаратисти и руснаци поведоха борба за независимост от централната власт в Киев.

По-рано днес украинското контраразузнаване съобщи за задържането на десет руски граждани, обвинени в опит за дестабилизиране на източните и южните части на страната, за които се смята, че принадлежат към тайни служби на Москва.