Ситуацията в Украйна не може да бъде разрешена с военни средства, необходим е пряк диалог между властите в Киев и сепаратистите в Източна Украйна. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според Лавров с представителите на Донецката и Луганската народни републики трябва се търси договорка за наблюдението на участъка от границата, който е под контрола на сепаратистите.

Аз не виждам как могат представителите на Луганск и Донецк да се съгласят на това, че контролът над границата трябва да бъде основната точка на договореностите и да е предварително условие на всички останали споразумения между воюващите страни. Но точно такива опити ние наблюдаваме от представители на украинското ръководство", добавил Лавров.

Руският дипломат номер едно отбелязал също, че сега се наблюдава опит за икономическо и социално задушаване на Донбас едновременно с опит за оказване на военен натиск.

Междувременно стана ясно, че Сергей Лавров ще присъства на срещата в Минск по-късно днес, където ще бъдат също руският президент Владимир Путин, френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел.