От украинската армия обявиха, че петима войници са убити и седем са ранени при нападения на проруски сепаратисти през последните 24 часа, съобщава Ройтерс.

Сключеното през септември примирие многократно беше нарушавано от двете страни. Само преди няколко дни украинският президент Петро Порошенко се похвали, че има реално примирие.

От началото на конфликта през април са загинали над 4 700 души.

Към момента се използват само леки оръжия, те не са използвали танкове или артилерия. Не можем да кажем, че ситуацията е ескалирала, каза военният говорител Андрей Лисенко.

Междувременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е на посещение в Киев за разговори с цел рестартиране на преговорите за разрешаване на конфликта, обявиха негови съветници, предаде ДПА.

Той ще се срещне с премиера Арсений Яценюк и украинския президент Петро Порошенко.

Порошенко заяви преди няколко дни, че се очаква днес да се проведат преговори на контактната група за изпълнение на примирието.

От миналата седмица е постигната нова договорка между враждуващите страни за прекратяване на огъня.

Късно вчера лидерите на ЕС заявиха, че запазват санкциите срещу Русия и ще търсят обща стратегия срещу Москва.

Междувременно говорител на ЕС обяви, че външните министри на ЕС ще проведат среща на 19 януари, на която ще обсъдят въпроса за формиране на единна европейска стратегия срещу Русия.